Powiem wam, że nie dość,
że możecie dowiedzieć się, że mięta i czosnek we Francji są
odwiecznymi wrogami, chyba że danie ugotuje taka a nie inna osoba,
choć w Turcji jest to powszechne połączenie w sosie. I wiele,
wiele innych. Zorientujesz się w jakiej restauracji można spokojnie
jadać wołowinę z pietruszką albo zasłyniesz z toskańskiego
ciasta z kasztanów i rozmarynu.
Widać, że autorka lubi
bawić się jedzeniem, zresztą jak językiem. Niezwykle
przedstawiona wiedza, połączona z ciekawostkami i historiami z
życia.
W końcu leksykon, to
wszystko ładnie uporządkowane i podzielone na... smaki!
"Smak jest czymś
nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania."
Książka, która zachęca
również do kreatywnego myślenie, do połączeń i odwagi w swoich
własnych kuchennych rewolucjach.
Polecam rozpocząć tę
przygodę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz