poniedziałek, 16 października 2017

"Leksykon smaków" - Niki Segnit

Powiem wam, że nie dość, że możecie dowiedzieć się, że mięta i czosnek we Francji są odwiecznymi wrogami, chyba że danie ugotuje taka a nie inna osoba, choć w Turcji jest to powszechne połączenie w sosie. I wiele, wiele innych. Zorientujesz się w jakiej restauracji można spokojnie jadać wołowinę z pietruszką albo zasłyniesz z toskańskiego ciasta z kasztanów i rozmarynu.

Widać, że autorka lubi bawić się jedzeniem, zresztą jak językiem. Niezwykle przedstawiona wiedza, połączona z ciekawostkami i historiami z życia.
W końcu leksykon, to wszystko ładnie uporządkowane i podzielone na... smaki!

"Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania."

Książka, która zachęca również do kreatywnego myślenie, do połączeń i odwagi w swoich własnych kuchennych rewolucjach.

Polecam rozpocząć tę przygodę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz